Nationale Vrouwendag: Verbinding tussen hoofd en hart

download (1)

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag die de sociale, economische, culturele en politieke prestaties viert van de vrouw, wereldwijd.

Dit jaar willen we ook de vrouwelijke energie en haar kwaliteiten vieren. De vrouwelijke kwaliteiten die ieder mens, mannelijk of vrouwelijk in zich draagt. Zoals ook ieder mens de mannelijke energie en kwaliteiten in zich draagt.

De westerse wereld is gebouwd op mannelijke energie. Onze politiek, media, onze zaken in heel veel dingen hebben een mannelijke structuur. Dit betekent niet alleen dat mannen een meer prominente rol spelen in deze zaken, het betekent ook dat de manier waarop wij onze systemen hebben opgebouwd vaak zijn gebaseerd op mannelijke energie, zoals analytische kennis, individualisme, macht, competitie en lineaire werkwijze. Vrouwelijke energie daar in tegen draait om intuïtieve wijsheid, samenwerking, inclusiviteit en een circulaire werkwijze.

Door de geschiedenis heen zijn de mannelijke kwaliteiten als superieur en sterker gezien dan de vrouwelijke kwaliteiten. Met als resultaat dat veel vrouwen hun leven inrichten als mannen. Constant aan het vooruit rennen in plaats van zichzelf de toestemming te geven om los te laten en hun eigen natuur te volgen. Je kwetsbaarheid durven laten zien betekent niet dat je de macht opgeeft, het betekent dat je in je kracht durft te staan. We kunnen dit vergelijken met de natuur. Een  berg wordt gezien als, groot, stevig en sterk, een symbool voor mannelijke kracht. Een rivier zou je kunnen vergelijken met vrouwelijke kracht. Het stroomt, is in beweging en ook al ziet het er niet sterk en krachtig uit, kan een rivier in de loop van jaren de vorm van een berg veranderen.

Zo is er een spreekwoord ontstaan in de oorspronkelijke Amerikaanse cultuur waar alleen de mannen opperhoofd konden worden, dat de vrouwen de rivieren zijn die de mannen hebben gevormd. Want het waren de vrouwen die hun zonen de normen en waarden mee gaven, maar ook de connectie met de natuur en hun intuïtie in de gaten hielden.

In onze samenleving zijn dit geen traditionele regels meer. Vrouwen kunnen nu ook opperhoofd zijn en steeds meer mannen voeden kinderen op. Het is daarom belangrijk dat samenlevingen weer in balans komen. Om zowel de vrouwelijk als de mannelijke energie te integreren in hun samenleving. Alleen hierdoor kan ons bestaan blijven voortleven. Dit is voor de Wijze Behoeders van de aarde in DOWN to EARTH een feit.

Het is belangrijk dat de mannelijke en de vrouwelijke energie in balans zijn in onszelf, in de natuur en in ons leven. Daarom is het thema voor de Internationale vrouwendag 2017:  ben dapper en durf te veranderen, geef de macht terug aan de vrouwelijke energie in jezelf, en je zult een enorme transformatie mee maken, namelijk de verbinding tussen hoofd en hart.

Heb de moed om beide energieën, mannelijk en vrouwelijk in jezelf te erkennen en zie hoe dat ons de macht geeft om de wereld te veranderen waar we in leven. We kunnen allemaal waardevolle behoeders van de aarde zijn.

Deze tekst heb ik vertaald van het Engels in het Nederlands en is afkomstig van Down to Earth. Voor meer informatie over Down to Earth zie: http://www.downtoearthfilm.com/

Liefs Marjoh

About Marjoh van Hoof